lhov_web_header22_3.jpg

Innovatie inspiratie - Mirella Buurman, voorzitter LHOV-

door: Mirella Buurman, voorzitter LHOV

 

In december heb ik leren snowboarden. Wat een magisch gevoel om te zweven over een dik pak maagdelijke sneeuw of in scherpe bochten te swingen op de piste. 'Eindelijk controle over mijn board', riep ik enthousiast naar mijn jongste dochter. Vaak had ik het na een paar uur opgegeven vanwege het vele vallen, maar nu niet. Mijn jongste stond er voor het eerst op, ik al voor het derde jaar. Ik zag haar vertwijfeld naar mij kijken, terwijl ze pijnlijk grimassend over haar blauw gevallen billen wreef. Na twee dagen stoof ze mij voorbij, roepend: 'Ik snap nu wat je bedoelt met controle, kijk!'

 

Zo vergaat het me ook vaak bij het opleiden van mijn aios. Met vallen en opstaan begin ik aan iets nieuws. Het opzetten van een SOA spreekuur, het stroomlijnen van de urine onderzoeken, het implementeren van een patiëntenportaal, het kost allemaal meer moeite en inspanning dan ik hoop. Mijn aios pikt het vaak sneller op en weet er dan ook nog een efficiënte draai aan te geven. Een tik voor mijn ego als opleider, ik zit nog een beetje vast aan het ouderwetse idee dat de aios het vak van mij moet leren. Maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat dat, zeker op het gebied van technische en digitale mogelijkheden, al lang niet meer zo is. En eigenlijk is dat heel erg leuk en precies wat wij als opleiders willen: een jonge collega die het vak naar een hoger plan tilt. Ik denk dat onze aios een inspiratiebron kunnen zijn voor nieuwe ideeën en oplossingen voor de patiëntenzorg. Nieuwe ideeën komen uit de praktijk, worden door het werk van alledag gevoed en zijn lastig te bedenken op de instituten. Laten we onze nieuwe ideeën daarom delen met onze collega’s op de huisartsopleidingen. Met onze eigen nieuwe ideeën en oplossingen, en die van de aios, maken we als opleiders de huisartsopleiding flexibel en innovatief en verhogen we de kwaliteit van de opleiding. Ik wens jullie dan ook veel blauwe billen toe zodat we daarna gezamenlijk wendbaar op 2022 afzweven. 

 

Januari 2017

LHOV laat je schitteren.