lhov_web_header22_4.jpg

Oplopende consulttijd

Door Mirella Buurman, voorzitter LHOV

 

Opleiders zien dat hun aios moeite hebben om een consult binnen 10 minuten af te ronden. Ook tegen het einde van hun opleiding. Een eerstejaars aios begint vaak met 20 of 30 minuten per consult bij de start van de opleiding. Tot een paar jaar geleden ging de consulttijd dan vlot terug naar 15 minuten per consult. Nu zien opleiders regelmatig 3e jaars aios die nog 15 minuten per consult nodig hebben. En dat terwijl onze praktijken nog zijn ingericht op zes patiënten per uur. 

 

Wat is eigenlijk het probleem? Als die aios minder patiënten per uur ziet is dat toch ook prima? Sterker nog, er zijn ook opleiders die geen zes patiënten per uur meer zien maar vijf, of zelfs vier.

 

Het is een probleem omdat onze huisartsenfinanciering is ingericht op een normpraktijk van 2168 patiënten en 8882 consulten per jaar (NZA 2016). Dan kan een huisarts niet over al die consulten een kwartier doen, daarvoor is de dag te kort. Zelfs als de huisarts vijf dagen per week werkt en, samen met waarnemers, 52 weken per jaar open is, dan moet zij 34 patiënten per dag zien. Daar is zij, met een kwartier per patiënt, achtenhalf uur achter elkaar mee bezig.

 

Uiteraard is de werkelijkheid gecompliceerder en hebben huisartsen POH-ers in dienst die een deel van het werk doen. De rekensom laat wel zien dat een huisarts het in haar eentje op deze manier absoluut niet zou volhouden. Bij de huidige normpraktijk moet er ook een behoorlijk tempo gedraaid  worden om de patiëntenstroom aan te kunnen.

 

Bij minder dan zes patiënten per uur kan de huisarts alleen niet een normpraktijk draaien. Daarbij snijden we met een langere consultduur ook nog in ons eigen vlees. Een dubbel consult mag pas gedeclareerd bij een duur van meer dan 20 minuten. Dus of we nou 3 of 19 min met een consult bezig zijn, de inkomsten zijn hetzelfde.

 

Dit is iets dat onze toekomstige collega’s, de aios, op zijn minst moeten weten. Dat ten eerste. Ten tweede zou het goed zijn om hier op de huisartsopleidingen over na te denken. Waartoe leiden we onze huisartsen op? Moeten we ze toch leren zes patiënten per uur aan te kunnen?

 

Maar het allerbelangrijkste is dat we hier als huisartsen een visie op ontwikkelen. De LHV laat al flink van zich horen door voortdurend te hameren op de noodzaak van praktijkverkleining. Zeker met de hoeveelheid ouderen die op ons afkomen is het absurd om te denken dat we het met tien minuten wel blijven redden. De  70+ ers die binnen tien minuten de deur weer uit zijn, zijn op een hand te tellen. Bovendien zijn er steeds meer collega’s onder ons die die tien minuten druk ook niet meer willen, omdat ze die onverantwoord vinden. Tien minuten is gewoon te kort om goede zorg te kunnen leveren.

 

Laten we daarom als huisartsopleiders, opleidingen en beroepsverenigingen de handen in een slaan en werk maken van die praktijkverkleining zodat we onze toekomstige collega’s niet opzadelen met een praktijk die niet te draaien valt.

LHOV laat je schitteren.