lhov_web_header22_2.jpg

Opleiden is vooral leren

Door Erik Koelma, bestuurslid LHOV

 

Dag collega opleiders, als nieuw bestuurslid wil ik mij graag aan jullie voorstellen. Al schrijvend zag ik een rode draad in mijn verhaal ontstaan. Opleiden is vooral ook leren. Ik zal uitleggen wat ik bedoel.

 

Sinds 1999 ben ik praktijkhoudend huisarts in Zeist. Ik doe de praktijk samen met mijn partner, Arjo van den Berg en wij zijn sinds 2002 beide opleider. Naast het opleiden in de praktijk ben ik ook acht jaar staflid en groepsbegeleider geweest bij de huisartsopleiding aan de Vu.

 

Nu kom ik aan het punt van leren als opleider. Ik heb de trainingen voor opleiders gevolgd zowel aan de Vu als (momenteel) in Utrecht, maar heb daarnaast ook onderwijs gegeven aan opleiders en aios. Om dit te kunnen moest ik natuurlijk weer een hoop bijleren. Vijf jaargangen aan de Vu en inmiddels de modules voor ervaren opleiders in Utrecht elk jaar bijwonend. En dan natuurlijk nog elke 1 à 2 maanden een opleidersterugkomdag met feedback en thema’s. Nee, als opleider moet je het leren niet echt als een straf zien.

 

Daarnaast vind ik het nog steeds bijzonder om als coach mee te groeien met de aios en iemand steeds te blijven uitdagen, prikkelen, en te laten leren. Andersom ook natuurlijk. Ik leer nog vaak bij van mijn aios, zowel als opleider, maar ook als huisarts en collega en ik heb in de afgelopen 15 jaar gezien hoe enorm waardevol onze positie als opleiders eigenlijk is. Aanvullend op dit hele opleidingsgebeuren ben ik drie jaar geleden zelf ook weer afgestudeerd als kaderarts Supervisie en coaching. Blijkbaar heb ik wel iets met opleiden en leren!

LHOV laat je schitteren.