header-vervolg-02.jpg

Geanimeerde en waardevolle gesprekken tijdens de Huisartsbeurs 2018

Opleiders, aios, assistenten, POH’s en andere relaties, bezoekers wisten de LHOV goed te vinden tijdens de Huisartsbeurs op 7 april in de Jaarbeurs in Utrecht. Een korte terugblik.

 

We gingen in gesprek over vraagstukken, wensen en ideeën van opleiders. Ter sprake kwam zoal:

  • focus in de opleiding op wat de aios nodig heeft
  • de opinie van de opleiders beter centraal stellen in de opleiding
  • kritisch zijn en blijven op ‘afvinklijstjes’
  • duo-opleiders volledig curriculum aanbieden
  • de NPA minder en zinniger maken, goed is goed genoeg
  • een proeftijd voor aios?
  • meer aandacht in de opleiding voor de vertrouwenspersoon die een huisarts is, naast een goede dokter.

 

Ook gingen de geanimeerde gesprekken over wat het allerleukste is van opleider zijn. We hoorden onder meer: “de groei van de aios meemaken en begeleiden”. En opleiders over wat zij van hun aios leren: “leren is essentieel, het is een wisselwerking tussen je aios en jou” en “aios houden je scherp”.

 

“Mijn opleider leerde me om mezelf te zijn in mijn werk”

Jonge huisartsen vertelden wat zij in het bijzonder hebben geleerd van hun opleiders. Genoemd werden vooral aspecten van persoonlijke ontwikkeling: “Mijn opleider heeft mij vertrouwen gegeven in mijn vak. Ik kreeg de tijd om te mogen leren.” “Mijn opleider leerde me om mezelf te zijn in mijn werk.” En: "Je hoeft als huisarts niet alles te kunnen. Dat mag je in een consult best laten blijken. Helder hierover zijn geeft ook rust voor jezelf." Ook praktische en waardevolle tips: “Als ik aan mijn opleider Gerda denk, herinner ik me altijd haar tip om een krukje in je spreekkamer te hebben: zittend op dat krukje, waarmee je je kunt bewegen rond je patiënt, maak je prettiger contact dan vanachter een bureau. Een super advies.”

 

Met jouw bijdrage bouwt de LHOV verder aan de opleiding

Wij als bestuur nemen de onderwerpen die opleiders in hun dagelijkse praktijk tegenkomen mee in de gesprekken met onder meer de opleidingsinstituten. Jullie bijdragen, ook weer tijdens deze editie van de Huisartsbeurs, helpen ons om te bewerkstelligen dat het praktijkleren van aios continu aandacht krijgt binnen de opleiding. Dat opleiders kunnen opleiden met passie en zonder gedoe. Want deskundige opleiders zijn essentieel voor een hoge kwaliteit van de huisartsopleiding.

 

We kijken terug op een mooie dag. Hartelijk dank voor je komst en graag tot ziens!

 

Huisartsbeurs18 kl

Huisartsbeurs18 1 kl

Huisartsbeurs 18 2 kl

 

LHOV laat je schitteren.