Skip to main content

  Link naar HAweb

  Opleiden van de huisarts van morgen

  Er zijn terechte zorgen of iedere inwoner van Nederland in de toekomst nog wel toegang tot huisartsenzorg houdt. Wij huisartsen moeten ons er nu eensgezind hard voor maken dat de waardering die de huisarts alom van de patiënten krijgt, vertaald wordt in randvoorwaarden die nodig zijn om ons werk goed te blijven doen. Dit is de belangrijkste boodschap van de huidige actieweek: #iedereeneenhuisarts.

  In de zogeheten opleidingsdriehoek – de aios, de huisartsopleider en docenten van het opleidingsinstituut – willen we huisartsen opleiden die trots zijn op hun vak en toegerust zijn op de toekomst. Voor het meest uitdagende medisch specialisme: de medisch generalist!

  Een vak dat bol staat van vernieuwingen, waar je nooit uitgeleerd raakt en waarvoor de basis wordt gelegd tijdens de huisartsopleiding. Een opleiding waar je zelf aan je eigen koers kan werken, begeleid door je opleider en docenten. In interactie met andere aios werk je aan het doel die unieke huisarts te worden die jij wil zijn. Want dat elke huisarts en elke praktijk weer anders is, dat weten we. En dat is ook onze (aantrekkings)kracht.

  In de opleidingsdriehoek zijn we ook realistisch. De zorg staat onder druk en we kunnen niet blijven stilstaan en hopen dat het wel wordt opgelost met alleen meer geld en het opleiden van meer huisartsen. We zien het dus als onze missie om huisartsen op te leiden die in staat zijn om het vak duurzaam en met plezier uit te oefenen. Huisartsen die door de opleiding hebben geleerd de regie te pakken voor de invulling van hun vak en eigen keuzes kunnen maken over de vorm waarin zij het vak uitoefenen. Zij kunnen omgaan met wat er in de maatschappij en de zorg speelt en doen dit samen met hun praktijkteam.

  Nieuw LOP, een flexibel opleidingsplan

  Daarom gaan we in het nieuwe landelijk opleidingsplan – waar we nu met vele betrokkenen aan werken – nog meer ruimte bieden om te anticiperen op nieuwe uitdagingen die zullen blijven komen. Een flexibel opleidingsplan waar de aios zelf nieuwe thema’s en ontwikkelingen inbrengt om over te leren. Zo bewegen we als opleiding mee met de aios én de actualiteit.

  Daarom: #zorgvoordehuisartsvanmorgen. Dat is waar we als opleidingsdriehoek voor staan.

  De opleidingsdriehoek:

  Landelijke Huisartsen Opleiders Vereniging (LHOV)
  Landelijke Organisatie van Aspirant Huisartsen (LOVAH)
  Huisartsopleiding Nederland (samenwerkingsverband van de 8 huisartsopleidingen)

  Bekijk hier meer informatie over het Landelijk Opleidingsplan

  (27 juni 2022, update 28 september 2022)